Meddelare: Sigrid Edlund  År: 1910

Socken/stad: Stöde  By/kvarter: Ede

Det var långt före mitt minne - på 1700-talet - i en gård här i byn som de kallade Mårten-Lars. De hade boställe i Frambodarna. Där i gården hade de en flicka på sex år. Hon tog en dag till att gnato och be mor sin att hon skulle få gå till bodarna. Till slut blev gumman elak och bad henne gå så långt - och så svor hon - som hon bara ville. Flickan gav sig iväg, och hemma saknades hon inte, förrän det var för sent.

Hon hade emellertid kommit till bodarna ty folk, som gått där förbi hade sett henne gå och leda en kalv, som gick hemma på bovallen, Boflickan var med korna i skogen. Eljest hade vär hon tagit hand om jäntan. - Efter modern svurit på barnet, fick de osynliga makt med henne och tog både henne och kalven. Man sökte dem länge och väl men utan framgång. Till slut tog dit kyrkklockan, sette opp den mellan ett par tallar och ringde efter flickan. Därmed höll de nog på i fyra dagar, ty det har varit det talet, att de underjordiske skulle ha måst släppa jäntan, om man ringt en dag till. Men gjorde ej så, och de underjordiske behöll henne. Om det varit nu, hade man väl bett gud om hjälp, och då hade nog de underjordiske förlorat makten bad över henne och kalven, men på den där tiden trodde man bara på ceremonier och sina egna gärningar.

Obs!
Denna flicka hette Anna Månsdotter och var född d. 19 sept. 1713 engl. ett släktregister, som finnes hos sakförare O. Edéll i Stöde.

Denne är avkomma i 6-e led efter flickans yngre broder, Måns Måtenson (1717-92) Nämnda register är opprättat av Herr Edells morfar, Olof Månsson. Nämnda urkund säger; "Anna Månsdotter kom bort åhr 1718 om Midsommardag heller den 24 juni i framboan eller Gamla boan attur steskjett. Äfven En kolf utor kolf Gärdan På samma dag".

Som synes nämnes här ingenting om klockringningen eller de vidskepliga föreställningar, som förknippades med flickans försvinnande. Registerförfattaren trode- hava uteslutit detta för att ej själv framstå såsom vidskepliga. Utraget ur släktregistret den 13 juni 1910 av Levi Johansson.

Nordiska museet.Hammarstedska arkivet. Övernaturliga väsen Vi. Underjordiska.